En 'ombudsmand' var i middelalderen en kongelig embedsmand, der forvaltede et givet område. Betegnelsen er på dansk (og i andre lande) efter svensk forbillede indført siden 1950 for at betegne en uafhængig myndighed, der uvildigt kan undersøge offentlige myndigheders gøren og laden<ref>(fællesnordisk oldnordisk umboð, kendes fra middelalderen som betegnelse for embedsmand, der på kongens vegne forvaltede et givet område. Genoptaget fra svensk i forbindelse med grundloven 1953 (Kilde: Nudansk Ordbog (1953), bind 2, s. 82. (se også [http://ordnet.dk/ods/opslag?opslag=ombudsmand&submit=S%F8g ODS])</ref>.

Selve ordet ombudsman er blevet verdensberømt og er et af de få nordiske ord, der anvendes i sin originale form på andre sprog. På dansk blev ordet tidligere brugt om en kongelig embedsmand, der repræsenterede kongemagten på herredsniveau (i Jyske Lov fra 1241: umbozman).

Der er ombudsmandsinstitutioner i mange lande.

I Danmark er Folketingets Ombudsmand en kontrolinstans i forhold til den offentlige forvaltning, som er valgt af Folketinget. Ombudsmandsinstitutionen oprettedes i 1954 efter svensk forbillede.

Forbrugerombudsmanden oprettedes i Danmark i 1975 og fører bl.a. tilsyn med, at Markedsføringsloven overholdes.

Den danske regerings øverste repræsentant på Grønland bærer siden 1979 titlen 'rigsombudsmand' (tidl. landshøvding).

Se også
Eksterne henvisninger

*[http://www.forbrugerombudsmanden.dk Forbrugerombudsmandens hjemmeside på www.forbrug.dk]

Print/export