Bekendtgørelse nr 13 af 4. januar 2007

Bekendtgørelse om godkendelse af jernbaneinfrastrukturforvaltere

Bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse af jernbaneinfrastrukturforvaltere

I medfør af § 21 h, § 21 u og § 24, stk. 4, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1171 af 2. december 2004 fastsættes efter bemyndigelse fra transport- og energiministeren i henhold til § 24 a:

Anvendelsesområde og definitioner

§ 1. Jernbaneinfrastrukturforvaltere der forvalter og driver jernbaneinfrastruktur i Danmark skal have en sikkerhedsgodkendelse af Trafikstyrelsen for Jernbaner og Færger (Trafikstyrelsen).

Stk. 2. Godkendelsen kan udstedes for hele jernbanenettet eller for en nærmere angivet del af dette og er gyldigt i fem år efter udstedelsesdatoen med de ændringer, der måtte følge af lovgivningen.

Stk. 3. Bekendtgørelsen supplerer bekendtgørelse nr. 38 af 23. januar 2006 om gennemførelse af jernbanesikkerhedsdirektivet.

§ 2. Ved jernbaneinfrastrukturforvalter forstås enhver offentlig eller privat virksomhed, hvis hovedaktivitet er drift af jernbaneinfrastruktur med dertil hørende regulerings- og sikkerhedssystemer samt tildeling af infrastrukturkapacitet.

Stk. 2. Ved sikkerhedsgodkendelse forstås en godkendelse udstedt i medfør af denne bekendtgørelse indeholdende en del a) og en del b).

Stk. 3. Ved sikkerhedsgodkendelsens del a) forstås den del af sikkerhedsgodkendelsen, der bekræfter godkendelsen af den pågældende infrastrukturforvalters sikkerhedsledelsessystem, jf. § 3, stk. 1, nr. 1.

Stk. 4. Ved sikkerhedsgodkendelsens del b) forstås den del af sikkerhedsgodkendelsen, der bekræfter godkendelsen af de forholdsregler den pågældende infrastrukturforvalter har truffet for at opfylde de øvrige sikkerhedskrav jf. § 3, stk. 1, nr. 2 og bilag 1.

Stk. 5. Ved sikkerhedsledelsessystem forstås den organisation og de systemer, en infrastrukturforvalter etablerer for at opnå en sikker ledelse af sin forvaltning af infrastrukturen.

Sikkerhedsgodkendelsen

§ 3. Trafikstyrelsen udsteder en sikkerhedsgodkendelse til infrastrukturforvalter, som:

1) har et sikkerhedsledelsessystem (del a), som nærmere beskrevet i bekendtgørelsens §§ 10-24, og

2) har truffet forholdsregler med henblik på at opfylde de øvrige sikkerhedskrav fastsat i TSI’er og i henhold til lov om jernbane, herunder godkendelse af anlæg og certificering af personale (del b). Kravene til dokumentation er nærmere beskrevet i bekendtgørelsens bilag 1.

Stk. 2. Trafikstyrelsen kan i sikkerhedsgodkendelsen fastsætte særlige vilkår.

§ 4. Ansøgning om sikkerhedsgodkendelse indsendes til Trafikstyrelsen indeholdende oplysninger om:

1) virksomhedens navn og adresse,

2) virksomhedens juridiske status,

3) hvilken jernbaneinfrastruktur og hvilken trafikart, der ønskes godkendelse til, og

4) det omtrentlige omfang af benyttelsen af jernbaneinfrastrukturen baseret på et af jernbaneinfrastrukturforvalteren foretaget skøn.

§ 5. Trafikstyrelsen kan godkende en hel eller delvis ændring af sikkerhedscertifikatet, hvis betingelserne i § 3 er opfyldt.

§ 6. Infrastrukturforvalterne skal anmode Trafikstyrelsen om godkendelse af ændring af sikkerhedsgodkendelsen i henhold til § 5 såfremt:

1) der er ændringer af de i § 4 nævnte forhold,

2) infrastrukturforvalteren har til hensigt at ændre karakteren eller omfanget af de pågældende aktiviteter, herunder væsentlige ændringer i infrastrukturen, signalsystemet eller energiforsyningen eller principperne for deres drift og vedligeholdelse, og

3) der er ændringer i forudsætningerne for sikkerhedscertifikatet i øvrigt.

§ 7. Fornyelse af sikkerhedsgodkendelse skal finde sted mindst hvert femte år. Infrastrukturforvalteren ansøger Trafikstyrelsen herom senest seks måneder før godkendelsens udløb.

Sikkerhedsledelsessystem for jernbaneinfrastrukturforvaltere

§ 8. Jernbaneinfrastrukturforvalteren har ansvaret for en sikker drift af sin del af jernbanesystemet og kontrollen med de risici, der opstår på dette system. Infrastrukturforvalteren har pligt til at iværksætte nødvendige risikostyringsforanstaltninger, og hvor det er relevant i samarbejde med organisationer som udfører sikkerhedsklassificerede funktioner på samme infrastruktur.

§ 9. For at en infrastrukturforvalter kan få godkendt sikkerhedsledelsessystemet efter denne bekendtgørelse, skal jernbaneinfrastrukturforvalteren udforme og vedligeholde et system til styring af jernbanesikkerheden som beskrevet i §§ 10 -24.

Stk. 2. Systemet skal udformes, struktureres og dokumenteres, så det passer til den enkelte infrastrukturforvalter.

Stk. 3. Systemet kan være integreret med andre ledelsessystemer.

Planlægning

§ 10. Infrastrukturforvalterens øverste ledelse skal udarbejde en jernbanesikkerhedspolitik og sikre, at jernbanesikkerhedspolitikken

1) omfatter en forpligtelse til fastholdelse og forbedring af jernbanesikkerheden,

2) omfatter en forpligtelse til at overholde relevant lovgivning, efterleve relevante retningslinier for god praksis og eventuelt andre bestemmelser, som infrastrukturforvalteren har tilsluttet sig på jernbanesikkerhedsområdet, og

3) er formidlet til og indarbejdet på alle niveauer hos infrastrukturforvalteren

§ 11. Infrastrukturforvalteren skal gennemføre en risikovurdering for de aktiviteter der udføres. Risikovurderingen skal indeholde en beskrivelse og vurdering af eventuelle risici, herunder art, alvor og omfang, samt årsagerne til risiciene.

§ 12. På baggrund af risikovurderingen skal der i overensstemmelse med jernbanesikkerhedspolitikken fastlægges kvalitative og kvantitative mål for fastholdelse og forbedring af sikkerheden samt handlingsplaner og fremgangsmåder for opfyldelse af disse mål.

Stk. 2. Infrastrukturforvalteren skal sikre, at handlingsplanerne, jf. stk. 1, løbende bliver vedligeholdt.

§ 13. Infrastrukturforvalteren skal udforme og vedligeholde procedurer, der sikrer, at eksisterende og nye krav i lovgivningen bliver identificeret og efterlevet, og at arbejdet med opfyldelse af kravene bliver integreret i sikkerhedsledelsessystemet.

Stk. 2. Procedurerne skal sikre overholdelse af eksisterende, nye og ændrede tekniske og driftsmæssige standarder eller andre normative krav, som er fastsat i:

1) Tekniske Specifikationer for Interoperabiltet (TSI),

2) nationale sikkerhedsforskrifter,

3) andre relevante forskrifter, og

4) myndighedsafgørelser.

Stk. 3. Procedurerne skal sikre at de stk. 1 og 2 nævnte krav overholdes i anlæggets og infrastrukturens samlede livscyklus.

Iværksættelse og drift

§ 14. Infrastrukturforvalteren skal fastlægge opgaver, ansvar, beføjelser og nødvendige kompetencer i relation til infrastrukturforvalterens jernbanesikkerhedsarbejde, herunder beskrive den del af infrastrukturforvalterens organisation, som udøver sikkerhedsledelse.

Stk. 2. Et medlem af infrastrukturforvalterens øverste ledelse skal indgå i den del af organisationen, som udøver sikkerhedsledelse.

§ 15. Infrastrukturforvalterens øverste ledelse skal udpege en repræsentant, som har ansvar for og beføjelser til at:

1) sørge for, at kravene i sikkerhedsledelsessystemet er fastsat, iværksat og opretholdt i overensstemmelse med kravene i denne bekendtgørelse, og

2) rapportere til den øverste ledelse, hvorledes sikkerhedsledelsessystemet fungerer som grundlag for den øverste ledelses evaluering og som grundlag for forbedring af sikkerhedsledelsessystemet.

§ 16. Infrastrukturforvalteren skal udforme og vedligeholde procedurer for kommunikationen mellem de forskellige niveauer og funktioner hos infrastrukturforvalteren, således at det sikres, at viden om jernbanesikkerhedsforhold formidles til og behandles på relevante områder.

§ 17. Infrastrukturforvalteren skal udforme og vedligeholde procedurer, der sikrer, at relevant behov for uddannelse og træning bliver identificeret, og at medarbejderne opnår de nødvendige færdigheder, der er hensigtsmæssige eller krævede for gennemførelsen af deres arbejde.

§ 18. Infrastrukturforvalteren skal identificere de funktioner, hvor planlægning og aktiviteter er væsentlige for sikkerhedsarbejdet. I det tilfælde det er relevant for sikring af sikkerhedsarbejdet, skal der udformes skriftlige procedurer.

§ 19. Infrastrukturforvalteren skal udforme og vedligeholde procedurer og metoder for risikovurderinger og implementering af risikostyringsforanstaltninger, såfremt en ændring i driftsvilkårene eller nyt materiel indebærer nye risici i relation til infrastrukturen eller driften.

Stk. 2. Vurdering og inddragelse af jernbanesikkerhedshensyn skal indgå så tidligt som muligt.

Stk. 3. Procedurerne skal anvendes af infrastrukturforvalteren samt dem, der udfører opgaver på vegne af infrastrukturforvalteren.

Stk. 4. Procedurerne skal sikre formidling af tilstrækkelig information inden for organisationen og i givet fald mellem organisationer, der opererer på samme infrastruktur.

§ 20. Infrastrukturforvalteren skal udarbejde handlings-, beredskabs- og informationsplaner i tilfælde af katastrofesituationer. Planerne skal være godkendt af de relevante offentlige myndigheder.

Kontrol og korrigerende handlinger

§ 21. Infrastrukturforvalteren skal i relevant omfang udforme og vedligeholde procedurer, der sikrer, at aktiviteterne i forbindelse med infrastrukturforvalterens jernbanesikkerhedsarbejde bliver registreret og dokumenteret.

Stk. 2. Infrastrukturforvalteren skal udforme og vedligeholde procedurer og formater for, hvordan sikkerhedsinformation dokumenteres og kontrolleres.

§ 22. Infrastrukturforvalteren skal udforme og vedligeholde procedurer til at registrere, undersøge og rapportere jernbaneulykker, hændelser og andre sikkerhedsmæssige forhold.

Stk. 2. Infrastrukturforvalteren skal sikre, at der gennemføres korrigerende og forebyggende handlinger.

§ 23. Infrastrukturforvalteren skal udforme og vedligeholde procedurer for periodevis udførelse af intern revision af sikkerhedsledelsessystemet for at:

1) undersøge, hvorvidt systemet er udformet og fungerer tilfredsstillende, og

2) undersøge, om forpligtelser i jernbanesikkerhedspolitikken, jf. § 10 og handlingsplanen, jf. § 12, bliver opfyldt.

Stk. 2. Procedurer for intern revision skal sikre, at der sker en effektiv opfølgning på resultaterne af de interne revisioner.

Evaluering

§ 24. På baggrund af resultaterne af interne revisioner, opdatering af risikovurderingen, status på handlingsplaner, analyse af ulykker, hændelser og andre informationer skal infrastrukturforvalterens øverste ledelse mindst en gang pr. år evaluere sikkerhedsledelsessystemet og de opnåede resultater for at sikre, at sikkerhedsledelsessystemet fortsat er hensigtsmæssigt.

Stk. 2. Evalueringen skal behandle eventuelle behov for ændringer i politik, mål og handlingsplaner og andre dele af systemet.

Rapportering

§ 25. Jernbaneinfrastrukturforvalteren skal hvert år senest den 30. juni fremsende en sikkerhedsrapport omhandlende det foregående kalenderår til Trafikstyrelsen. Sikkerhedsrapporten skal indeholde følgende:

1) oplysninger om, i hvilket omfang organisationens samlede sikkerhedsmål, er nået, og om resultaterne af sikkerhedsplaner,

2) oplysninger om fælles sikkerhedsindikatorer, som er fastsat i gældende EU-regler, og som Trafikstyrelsen har vurderet at være relevant for virksomheden samt oplysninger om nationale sikkerhedsindikatorer,

3) resultaterne af intern sikkerhedsrevision, og

4) bemærkninger om fejl og mangler ved jernbanedriften, som kan være relevante for sikkerhedsmyndigheden.

Dispensation

§ 26. Trafikstyrelsen kan dispensere fra kravene i denne bekendtgørelse.

Tilbagekaldelse af sikkerhedsgodkendelse

§ 27. Trafikstyrelsen kan tilbagekalde sikkerhedsgodkendelsen helt eller delvist, hvis jernbaneinfrastrukturforvalteren ikke længere opfylder de i § 3, nævnte krav, eller hvis jernbaneinfrastrukturforvalteren overtræder vilkårene for sikkerhedsgodkendelsen eller bestemmelserne i denne bekendtgørelse.

Gebyrer

§ 28. For udstedelse af sikkerhedsgodkendelse opkræves et gebyr til dækning af omkostningerne i forbindelse med behandlingen af sikkerhedsgodkendelsen. Gebyrets størrelse fastsættes i en særskilt bekendtgørelse.

Klageadgang m.v.

§ 29. Afgørelser truffet af Trafikstyrelsen i henhold til denne bekendtgørelse kan påklages til Jernbaneklagenævnet. Afgørelser, der kan påklages til Jernbaneklagenævnet, kan ikke påklages til anden administrativ myndighed. Jernbaneklagenævnets afgørelser kan ikke påklages til anden administrativ myndighed.

Ikrafttræden og overgangsbestemmelser

§ 30. Bekendtgørelsen træder i kraft den 15. januar 2007 og gælder for sikkerhedsgodkendelser udstedt efter denne dato. Ansøgning om sikkerhedscertifikat modtaget før denne dato, og som ikke er afgjort på bekendtgørelsens ikrafttrædelsestidspunkt behandles efter reglerne i denne bekendtgørelse.

Stk. 2. Bekendtgørelse nr. 1031 af 13. december 2001 om sikkerhedscertifikat til jernbaneinfrastrukturforvaltere ophæves.

Stk. 3. Sikkerhedscertifikater, der er udstedt før den 15. januar 2007 er fortsat gældende i overensstemmelse med deres indhold. Disse sikkerhedscertifikater udløber fem år efter udstedelsen dog senest den 31. december 2009. Ansøgning om udstedelse om nyt certifikat indsendes senest seks måneder før certifikatets udløb.

Trafikstyrelsen, den 4. januar 2007

Per Jacobsen

/Peter Sloth

Print/export