BEK nr 779 af 19/06/2006 (Gældende)

Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens opgaver og beføjelser

I medfør af § 24 og § 24 a i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1171 af 2. december 2004 og § 7 i lov nr. 398 af 2. juni 1999 om færgefart og § 7 i lov nr. 1453 af 22. december 2004 om projektering af en udbygning af Nordvestbanen mellem Lejre og Vipperød, fastsættes:

Opgaver

§ 1. Trafikstyrelsen for Jernbane og Færger (Trafikstyrelsen) er en styrelse under Transport- og Energiministeriet.

Stk. 2. Trafikstyrelsen varetager opgaver efter følgende love:

1) lov om jernbane (jernbaneloven),

2) lov om færgefart,

3) lov om den lokale og regionale kollektive personbefordring uden for hovedstadsområdet,

4) lov om projektering af jernbaneanlæg København-Ringsted og

5) lov om projektering af en udbygning af Nordvestbanen mellem Lejre og Vipperød.

Stk. 3. Trafikstyrelsen skal inddrage transport- og energiministeren i spørgsmål af væsentlig betydning for jernbaneområdet.

Beføjelser efter lov om jernbane

§ 2. Trafikstyrelsen varetager de statslige opgaver efter jernbaneloven vedrørende indkøb og koordinering af offentlig servicetrafik, infrastrukturplanlægning og sikkerhed på jernbaneområdet.

Stk. 2. Indkøb og koordinering af offentlig servicetrafik omfatter i denne bekendtgørelse udformning af oplægget til indkøb af trafikydelser fra jernbanevirksomheder, udarbejdelse af udbudsmateriale, udvælgelsen af den vindende virksomhed, indgåelse af kontrakten om trafikydelserne og opfølgning på kontrakten.

Stk. 3. Infrastrukturplanlægning omfatter i denne bekendtgørelse Trafikstyrelsens forberedelse af projekter om nyanlæg eller ændret udformning af jernbaneinfrastruktur.

Stk. 4. Varetagelse af opgaver vedrørende sikkerhed på jernbaneområdet omfatter i denne bekendtgørelse udstedelse af afgørelser, fastsættelse af regler og tilsyn på jernbanesikkerhedsområdet.

§ 3. Transport- og energiministerens beføjelser i § 1, stk. 5, § 4, stk. 3, § 4, stk. 6, 2. pkt., § 4, stk. 7, 2. pkt., § 6, stk. 2, § 8, stk. 2 og 4, § 12, stk. 6, § 21 d, stk. 1 og stk. 3, § 21 h, 1. pkt. og § 21 j, stk. 2, i jernbaneloven, udøves af Trafikstyrelsens direktør.

Stk. 2. Transport- og energiministerens beføjelser i jernbanelovens § 8 a om fastsættelse af regler og normer for anlæg, vedligeholdelse og drift af jernbaneinfrastruktur, herunder for infrastrukturens forhold til omgivelserne, for entreprisebetingelser og for sådanne forhold, som i øvrigt er af betydning for jernbaneinfrastrukturens ensartethed og sikkerhed, udøves af Trafikstyrelsens direktør.

Stk. 3. Transport- og energiministerens beføjelser i jernbanelovens § 26 vedrørende opfyldelse og anvendelse af EU-retsakter udøves for så vidt angår jernbanesikkerhedsområdet af Trafikstyrelsens direktør. Reglerne fastsættes som bekendtgørelser.

Stk. 4. De regler, som Trafikstyrelsens direktør fastsætter i medfør af jernbanelovens § 8 a, jf. stk. 2, og § 21 h, 1. pkt., jf. stk. 1, kan fastsættes som Bestemmelser for Jernbane (BJ). De regler, som Trafikstyrelsens direktør fastsætter som Bestemmelser for Jernbane (BJ), er ved kongelig anordning nr. 777 af 4. juli 2006 undtaget fra indførelse i Lovtidende.

Stk. 5. Tekniske Specifikationer for Interoperabilitet (TSI), som fastsættes i medfør af direktiver på jernbaneområdet, gennemføres i dansk ret ved Bestemmelser for Jernbane (BJ).

§ 4. Følgende beføjelser, der er tillagt transport- og energiministeren eller Trafikstyrelsen efter jernbaneloven, udøves af sikkerhedschefen i Trafikstyrelsen.

1) Afgørelser vedrørende tilladelser og sikkerhedscertifikater til jernbanevirksomheder og jernbaneinfrastrukturforvaltere, jf. jernbanelovens § 3 og § 4.

2) Afgørelser vedrørende sikkerhedsgodkendelse af ikke erhvervsmæssig jernbanedrift, der fortrinsvis gennem en begrænset personbefordring drives for at tilgodese jernbanehistoriske og turistmæssige formål og ikke tilsigter at dække noget egentligt trafikalt behov, jf. jernbanelovens § 5.

3) Afgørelser om certificering af personer, der udfører sikkerhedsklassificerede funktioner, jf. jernbanelovens § 6, stk. 2, 1. pkt. og § 22 a, stk. 3 og stk. 7.

4) Afgørelser om, hvilke opgaver og funktioner der anses for at have et sikkerhedsmæssigt indhold, jf. jernbanelovens § 21 i, stk. 2.

5) Afgørelser vedrørende de i jernbanelovens § 21 i, stk. 1, nævnte krav til sikkerheden og ændringer heri, efter jernbanelovens § 21 j, stk. 1, og § 21 l, stk. 2-5.

6) Afgørelser vedrørende rullende materiel, herunder typegodkendelser og ibrugtagningstilladelser, såvel som afgørelser vedrørende regler hertil, jf. jernbanelovens § 21 k, stk. 1-3, og stk. 5-6, og § 21 l, stk. 2-5.

7) Afgørelser vedrørende delsystemer, herunder typegodkendelser og afgørelser vedrørende regler hertil, jf. jernbanelovens § 21 k, stk. 4-6, og § 21 l, stk. 2-5.

8) Afgørelser i forbindelse med tilsyn, jf. jernbanelovens § 21 l, i henhold til lovens § 21 i.

9) Afgørelser om påbud og forbud på baggrund af Havarikommissionens undersøgelser, jf. jernbanelovens § 21 r, stk. 3, jf. lovens § 21 l.

10) Afgørelser i forbindelse med opfølgning på påbud og forbud efter nr. 8 og 9.

11) Afgørelser i forbindelse med opfølgning på konklusioner og rekommandationer i forbindelse med Havarikommissionens underretninger i forbindelse med undersøgelser, og i Havarikommissionens rapporter og redegørelser efter jernbanelovens § 21 s, stk. 2, jf. lovens § 21 l.

Stk. 2. Sikkerhedschefen udarbejder Trafikstyrelsens tilsynsplan og har ansvaret for tilsynenes gennemførelse, jf. jernbanelovens § 21 i, stk. 1.

Stk. 3. Sikkerhedschefen holder løbende Trafikstyrelsens direktør orienteret om sikkerhedschefens opgaver efter stk. 1 og stk. 2.

§ 5. For at sikre gennemsigtighed og den fornødne uafhængighed i beslutningsprocessen må der ikke være personsammenfald mellem Trafikstyrelsens direktør og sikkerhedschefen.

Stk. 2. For at sikre gennemsigtighed og den fornødne uafhængighed i beslutningsprocessen må der ikke være personsammenfald mellem stedfortrædere for henholdsvis Trafikstyrelsens direktør og sikkerhedschefen, ligesom stedfortræderne ikke må være stedfortrædere for hinanden.

§ 6. Trafikstyrelsens direktør har ansvaret for, at der med henblik på at sikre gennemsigtighed og den fornødne uafhængighed i beslutningsprocessen, jf. jernbanelovens § 21 h, udarbejdes procedurer og arbejdsgange for sagsbehandlingen i Trafikstyrelsen i overensstemmelse med stk. 3-4 og § 7.

Stk. 2. Trafikstyrelsens direktør har ansvaret for, at fordelingen af (konkrete) arbejdsopgaver(ne) i Trafikstyrelsen følger de procedurer, der fastlægges i medfør af stk. 1. Direktøren har endvidere ansvaret for ansvarsplaceringen for (konkrete) sager(ne) og tilstedeværelsen af en til enhver tid opdateret fortegnelse på varige medier over de enkelte sagsbehandleres tidligere og aktuelle sager.

Stk. 3. Trafikstyrelsens direktør har ansvaret for under iagttagelse af kravene om gennemsigtighed og uafhængighed at træffe afgørelse om, hvorvidt en given sagsbehandler, der har medvirket ved de faser af sagsbehandlingen i forbindelse med udbud af offentlig servicetrafik på jernbaneområdet, der vedrører vurdering af tilbud, valg af byder, driftsforberedelsen eller kontraktopfølgningen, kan medvirke ved sagsbehandlingen under udbudsprocessen i forhold til de prækvalificerede virksomheder, eller i kontraktperioden i forbindelse med afgørelser omfattet af § 4, stk. 1, i forhold til den konkrete virksomhed, der har vundet udbuddet.

Stk. 4. Trafikstyrelsens direktør har ansvaret for under iagttagelse af kravene om gennemsigtighed og uafhængighed at træffe afgørelse om, hvorvidt sagsbehandlere i Trafikstyrelsen, der medvirker ved sagsbehandlingen på et konkret projekt som led i infrastrukturplanlægningen, samtidig og efterfølgende må medvirke ved sagsbehandlingen i forbindelse med en konkret afgørelse omfattet af § 4, stk. 1, når afgørelsen, der skal træffes, har betydning for det konkrete infrastrukturprojekt.

Stk. 5. Trafikstyrelsens direktør og sikkerhedschefen er, hvis der er en begrundet formodning herom, forpligtet til umiddelbart at gribe ind over for forhold, der forhindrer gennemsigtighed eller uafhængighed i Trafikstyrelsens sagsbehandling.

§ 7. Sagsbehandlere i Trafikstyrelsen, der medvirker ved de faser af sagsbehandlingen i forbindelse med udbud af offentlig servicetrafik på jernbaneområdet, der vedrører vurdering af tilbud eller valg af byder, må ikke samtidig medvirke ved afgørelser i sager vedrørende forhold omfattet af § 4, stk. 1, i det omfang afgørelserne vedrører de konkrete i udbuddet prækvalificerede jernbanevirksomheder.

Stk. 2. Sagsbehandlere i Trafikstyrelsen, der medvirker ved de faser af sagsbehandlingen i forbindelse med udbud af offentlig servicetrafik på jernbaneområdet, der vedrører vurdering af tilbud, valg af byder, driftsforberedelsen eller kontraktopfølgningen, må ikke i kontraktperioden medvirke ved afgørelser i sager vedrørende forhold omfattet af § 4, stk. 1, i det omfang afgørelserne vedrører den vindende jernbanevirksomhed.

Stk. 3. Sagsbehandlere i Trafikstyrelsen, der medvirker ved sagsbehandlingen ved et konkret projekt som led i infrastrukturplanlægningen, må ikke samtidig og efterfølgende medvirke ved sagsbehandlingen i forbindelse med en konkret afgørelse omfattet af § 4, stk. 1, når afgørelsen, der skal træffes, har betydning for det konkrete infrastrukturprojekt.

Beføjelser efter lov om færgefart

§ 8. Trafikstyrelsen varetager efter lov om færgefart de statslige opgaver vedrørende indkøb og koordinering af samfundsbegrundet færgetrafik.

§ 9. Transport- og energiministerens beføjelser i § 2, stk. 4, § 3, stk. 1 og stk. 2, og § 5, stk. 2, i lov om færgefart udøves af Trafikstyrelsen.

Stk. 2. Trafikstyrelsen forestår de i § 2, stk. 5, i lov om færgefart nævnte udbud af den samfundsbegrundede færgebetjening til og fra Bornholm.

Stk. 3. Trafikstyrelsen træffer afgørelse efter § 5, stk. 3, 3. pkt., i lov om færgefart. Hvis styrelsen selv er part i sagen, træffes afgørelsen dog af transport- og energiministeren.

Beføjelser efter lov om den lokale og regionale kollektive personbefordring uden for hovedstadsområdet

§ 10. Transport- og energiministerens beføjelse i § 4, stk. 3, i lov om den lokale og regionale kollektive personbefordring uden for hovedstadsområdet, jf. lovbekendtgørelse nr. 493 af 16. juni 1995, som ændret ved § 55 i lov nr. 145 af 25. marts 2002, udøves af Trafikstyrelsen.

Beføjelser efter lov om projektering af jernbaneanlæg København-Ringsted

§ 11. Transport- og energiministerens beføjelse i § 2 i lov nr. 343 af 20. maj 1997 om projektering af jernbaneanlæg København-Ringsted, som ændret ved lov nr. 497 af 7. juni 2001, udøves af Trafikstyrelsen.

Beføjelser efter lov om projektering af en udbygning af Nordvestbanen mellem Lejre og Vipperød

§ 12. Transport- og energiministerens beføjelser i lov nr. 1453 af 22. december 2004 om projektering af en udbygning af Nordvestbanen mellem Lejre og Vipperød udøves af Trafikstyrelsen.

Klageadgang

§ 13. Medmindre andet følger af bestemmelserne i §§ 14-16 kan Trafikstyrelsens afgørelser, herunder afgørelser truffet af direktøren eller af sikkerhedschefen, påklages til transport- og energiministeren.

Klageadgang på jernbaneområdet

§ 14. Afgørelser, som Trafikstyrelsens direktør træffer efter jernbanelovens § 8, stk. 2 og 4, § 12, stk. 6, § 21 d, stk. 1 og 3, i medfør af denne bekendtgørelses § 3, stk. 1, kan ikke indbringes for transport- og energiministeren. Disse afgørelser kan påklages til Jernbaneklagenævnet. Nævnets afgørelser kan ikke påklages til anden administrativ myndighed, jf. dog stk. 2. Afgørelser, der kan påklages til Jernbaneklagenævnet, kan ikke påklages til anden administrativ myndighed.

Stk. 2. I sager, der vedrører priser, øvrige aftalevilkår samt krydssubsidiering i medfør af jernbanelovens § 6, § 8, stk. 3 og 4, og § 10, indhenter Jernbaneklagenævnet en bindende udtalelse fra Konkurrencerådet inden nævnet træffer endelig afgørelse. Jernbaneklagenævnets afgørelser kan indbringes for Konkurrenceankenævnet, jf. jernbanelovens § 24, stk. 2.

§ 15. Afgørelser vedrørende sikkerhedscertifikater truffet af sikkerhedschefen i Trafikstyrelsen, jf. § 4, stk. 1, nr. 1, og afgørelser truffet af sikkerhedschefen i Trafikstyrelsen, jf. § 4, stk. 1, nr. 2, nr. 6-7 og nr. 9-10, kan ikke indbringes for transport- og energiministeren. Disse afgørelser kan påklages til Jernbaneklagenævnet. Afgørelse, der kan påklages til Jernbaneklagenævnet, kan ikke påklages til anden administrativ myndighed.

Stk. 2. Afgørelser i forbindelse med tilsyn med at personer, der udfører sikkerhedsklassificerede funktioner, besidder de nødvendige helbredsmæssige og faglige kvalifikationer, truffet af sikkerhedschefen i Trafikstyrelsen efter bekendtgørelsens § 4, stk. 1, nr. 5 og nr. 8, kan indbringes for transport- og energiministeren. Andre afgørelser efter § 4, stk. 1, nr. 5 og nr. 8, kan påklages til Jernbaneklagenævnet.

Klageadgang på færgefartsområdet

§ 16. Afgørelser truffet af Trafikstyrelsen efter § 9 kan ikke indbringes for transport- og energiministeren eller anden administrativ myndighed. Afgørelse om udbud efter lov om færgefart og bestemmelser fastsat i medfør heraf kan dog påklages til Klagenævnet for Udbud, jf. lov om færgefart § 6, stk. 1.

Opsættende virkning

§ 17. Klage til Trafikstyrelsen eller transport- og energiministeren har ikke opsættende virkning. Trafikstyrelsen eller transport- og energiministeren kan dog, når der foreligger særlige forhold, tillægge en klage opsættende virkning.

Ikrafttrædelses- og overgangsbestemmelser

§ 18. Bekendtgørelsen træder i kraft den 15. juli 2006.

Stk. 2. Bekendtgørelse nr. 694 af 24. juni 2004 om opgaver og beføjelser i Trafikstyrelsen for Jernbane og Færger ophæves.

Stk. 3. Bekendtgørelse nr. 795 af 3. november 1998 om henlæggelse af opgaver til Jernbanetilsynet ophæves.

Stk. 4. Afgørelser i sager, hvor sagen er modtaget i Jernbanetilsynet eller Trafikstyrelsen inden bekendtgørelsens ikrafttræden, kan påklages efter de hidtil gældende regler.

Transport- og Energiministeriet, den 19. juni 2006

Flemming Hansen

/Jeppe Gaard

Print/export