En '''tomme''' er en [[længdeenhed]] ligesom [[Fod (længdeenhed)|fod]] og [[alen]], der varierer fra [[Verdens lande|land]] til land, fordi de oprindeligt er gamle mål, der har taget det menneskelige legeme som udgangspunkt; tommen er således baseret på [[bredde]]n af [[menneske]]rs [[tommelfinger|tommelfingre]], hvorfor definitionerne da også varierer. Hvis man ville vide hvor langt/bredt noget var så målte man med fingerne, og så længe det var den samme som målte og vedkommende var øvet så passede målene godt.
===Skandinavien kontra andre lande===
En dansk tomme er 0,0261545 [[meter]] og en [[Storbritanien|engelsk]] tomme = 0,0254 meter.
Den engelske tomme anvendes stadig i stor stil i f.eks. [[USA]] og [[Storbritanien]] samt i handelsmæssig henseende også i [[Danmark]].
[[symbol|Tegnet]] for en tomme er [[Primtegn|dobbelt primtegn]] (″), der ligner - men ikke er det samme som [[Citationstegn|anførselstegn/dobbeltgåseøjne]] (")
I Skandinavien opererer man med mindst tre forskellige tommer, nemlig svensk = 24,7 mm, en engelsk = 25,4 mm, der som oftest anvendes i handelsmæssig sammenhæng, samt dansk og norsk = 26,2 mm. Den norske tomme har før været defineret som værende 31,4 mm lang.
Sædvanligvis er 1″ lig 1/24 alen, men man har opereret med “jordtommer„ = 1/20 sjællandsk alen, samt “skovtommer„ = 1/22 skovalen. (Rasmussen, 1967, Kulturhistorisk Leksikon, bd 18, opsl. Tomme.)
===Tommens inddeling===
En [[Fod (længdeenhed)|fod]] (1′) opdeles i 12 tommer (12′′), der hver opdeles i 12 [[linje (længdeenhed)|linje]]r (12′′′). En linje opdeles igen i 12 [[skrupel (længdeenhed)|skrupler]] (12IV), og her kommer forklaringen på symbolet for tommer: Det er små [[romertal]].
Tommen er ofte inddelt i sekstendedele, ja til tider helt ned i /64 eller i 10 eller 12 linjer. Den ti-linjede kaldes [[decimaltomme]].
===Efterliv===
Tommen blev afskaffet omkring 1902 og nutildags arbejdes der her i landet ikke meget med tommer, men tommer bruges til:
*Tømrerrelateret:
**[[Tommestok]] - lang [[målestok]] som i virkeligheden måler i cm, men som før i tiden målte i tommer. Nogle tommestokke har cm på den ene side og tommer på den anden.
**[[Brædt|brædder]] og [[tømmer]] sælges stadigt i 25mm's spring, som en arv fra tommen
**man kan stadigt bestille 5/4'' søm (femkvart; 33mm)
**5″ brædder (som i dag er 125mm, men 131mm i gamle dage)
**Også [[lægte]]r inddeles i tommer, 2*4-[[bom]]me og 4*4-bomme er stadigvæk normale udtryk der svarer til tommestørrelsen (''to fire bom'' og ''fire fire bom'')
*[[Fjernsyn]]s og [[monitor]]ers skærmstørrelse (skærmdiagonalen) angives i tommer; dog hyppigt også i cm.
*[[Diskette]]r, [[diskettedrev]]s og [[DVD-drev]]s størrelse opgives i tommer (3 1/2", 5 1/4").
*[[IC]]eres ben afstand angives i 1/10" og deres chips dimensioner opgives i [[Mil (lille længdeenhed)|mil]] (1/1000").
Og enhver kender begrebet at slå noget fast med syvtommersøm (på 18cm!).
I flere engelsk-inspirerede områder, især i USA, benyttes tommer (inch) fortsat.
==Kilder/referencer==
*Rasmussen, Poul: ''Mål og Vægt'', 1967
*''Kulturhistorisk Leksikon'', 2. oplag 1982, bd. 18, opslag Tomme
*http://www.baskholm.dk/haandbog/haandbog.html