Manifest mod islamismen

Sammen mod den nye totalitarisme

Efter at have sejret over fascismen, nazismen og stalinismen står verden over for en ny global trussel af totalitær art: islamismen.

Vi, forfattere, journalister og intellektuelle, opfordrer til modstand mod den religiøse totalitarisme og til at fremme frihed, lige muligheder og verdslighed for alle.

De begivenheder, som har fundet sted for nylig som følge af offentliggørelsen af Muhammed-tegninger i europæiske aviser, har tydeligt vist, at det er nødvendigt at kæmpe for disse universelle værdier. Denne kamp bliver ikke vundet med våben, men på ideernes felt. Der er ikke tale om civilisationernes sammenstød eller om en modsætning mellem Øst og Vest, men om en global strid mellem demokrater på den ene side og teokrater på den anden.

Som alle totalitære systemer næres islamisme af frygt og frustration. Det er disse følelser, som forkynderne af had udnytter til at danne de hærskarer, som de vil anvende til at gennemtvinge en verden, der undertrykker frihed og skaber ulighed. Men vi siger højt og tydeligt: Intet, ikke engang fortvivlelse, kan retfærdiggøre, at man vælger formørkelse, totalitarisme og had. Islamisme er en reaktionær ideologi, som udsletter lighed, frihed og verdslighed, overalt hvor den kommer frem. Dens fremgang kan kun føre til en verden af uretfærdighed og herredømme: mændenes herredømme over kvinder og fundamentalisternes herredømme over de andre. Vi skal derimod sikre universelle rettigheder til undertrykte eller diskriminerede befolkninger.

Vi afviser den "kulturrelativisme", der består i at acceptere, at muslimske mænd og kvinder nægtes retten til lighed, frihed og verdslighed af respekt for kulturer og traditioner.

Vi nægter at skulle give afkald på den kritiske ånd, når årsagen er frygt for at opmuntre til "islamofobi", dette uheldige begreb, som forveksler kritikken af religionen islam med stigmatiseringen af dens udøvere.

Vi plæderer for ytringsfrihedens universelle udbredelse, så den kritiske ånd frit kan udøves på alle kontinenter og over for ethvert overgreb og ethvert dogme.

Vi sender en appel til demokrater og frie tænkere i alle lande om at gøre vort århundrede til oplysningens og ikke til mørkets århundrede.


Underskrivere

Ayaan Hirsi Ali

Chahla Chafiq

Caroline Fourest

Bernard-Henri Lévy

Irshad Manji

Mehdi Mozaffari

Maryam Namazie

Taslima Nasreen

Salman Rushdie

Antoine Sfeir

Philippe Val

Ibn Warraq

01.03.2006