Jack Russell terrier

Jack Russell Terriers er en race af brugshunde, avlet oprindeligt af pastor John Russell i Devonshire, England i midten  og slutningen af 1800 tallet. Pastor Russell (1795-1883) havde udover sine kirkelige aktiviteter en passion for rævejagt og for opdræt af hunde til rævejagt. Hans første terrier – den udødelige Trump – (købt af en mælkemand i Oxford) siges at være grundlaget for John Russells brugsterriere.

Den original foxterrier var af samme slags som pastor Russell avlede i 1880’erne, men da den blev anerkendt af AKC, skiftede dens udseende så det passede til lysterne hos de yndede udstillingshunde. Efterhånden udviklede den sig til den højbrystede, smalkæbede og ligeskuldrede udseende der kendes som nutidens foxterrier. Pastor Russell fortsatte avlsarbejdet med sin egen stamme af foxterrier til jagt på ræve, ikke til udstillingsbrug. Disse tidlige foxterriers hos pastor Russell blev senere kendt som Jack Russells, var loyale, intelligente, velformede (lige ben, velbalancerede og med lille bryst) jagtglade brugsterriere, der ikke var ødelagt af udstillingshensyn og AKC avl.

Alt ved en Jack Russell er rettet mod rævejagt: farverne formen, karakteren og dens intelligens. Jack Russells skal være glatte, ruhårede eller glatte. Skuldrene skal være rene og brystet ikke for bredt. Denne form tillader terrieren at forfølge sit bytte ned i smalle jordgange. På alle måder er ræven en god model for Jack Russell – der hvor ræven kan komme skal terrieren også kunne komme. Jack Russells er ekstremt loyale og avlet med henblik på intelligens. De er hengivne og beundrende følgesvende, men det bør huskes at det er en brugshund, avlet til at samarbejde med sin menneskelige partner. De har et fantastisk forhold til mennesket. De er aktive og elsker udendørs aktiviteter, men de er tilbøjelige til at blive små sofapuder hvis de kan få bare en udendørs tur om dagen. En lang gåtur eller løb er alt hvad der skal til for at få dem til at blive velopdragne og kærlige medlemmer af familien.

Jack Russellsanses for at være den bedste brugsterrier overhovedet i hele verden på grund af deres intelligens og deres lærenemhed. Som der er forskellige slags terrieropgaver er der også forskellige terriere.

Jack Russells blev avlet med et bestemt jagtform for øje, ikke for at opnå en bestemt form eller udseende. Det tillader de forskellige størrelser korte og lange ben, glat og ruhåret. De forskellige Jack Russells er for evigt kædet sammen af deres livsopgave, som er at gå under jorden og jage byttet og af deres helt unikke Jack Russell personlighed.

At leve op til kravene er klart nemmere for en terrier der har den rette fysiske form til formålet, ikke blot en lomme-Herkules, men en velafbalanceret krop. Men ikke nok så veltilpasset fysik er til mindste nytte hvis viljen til at bruge den ikke er tilstede. Jack Russells værdi er ikke primært den fysiske fremtræden, men i meget høj grad i dens sjæl: den kommer ikke udseende men af karakter.

Jack Russells skal være modige og venlige uden aggressioner eller nervøsitet. Den skal have et stabilt temperament i samvær med andre hunde og dyr. Enhver Jack Russell, der arbejder i en flok i jagt på byttet, skal være følsom og social, for den forventes at blande sig ubesværet med hunde, heste, jægere ... og kvinder. At den i dag stadig anvendes til sit oprindelige formål, at jage ræve og holde væsler nede, Viser at avlen er lykkedes. Jack Russell terrieren er en aktiv årvågen og intelligent lille hund. Fuld af liv og intelligens vil den evigt nysgerrige Jack Russell undersøge enhver bevoksning eller grøft ved alle lejligheder. Dette er en hund der kræver masser af motion og mental stimulation hvis den skal holdes lykkelig. Lige hjemme i by og på land vil en Jack Russell der bliver passet ordentligt og motioneret give sin ejer mange års hengiven loyalitet og uproblematiks glæde. Som en robust terrier er Jack Russell fri for mange af de arvelige svagheder, der i dag forbindes med kælehunderacerne. Men inden du kaster dig over Jack Russell som din hund, skal du tænke dig om. Det er en terrier og som alle terriere har Jack Russell en stærk men hengiven personlighed. Dette er især tilfældet fordi Jack Russell stadig avles som brugshund og har bevaret mange af de egenskaber, man først søgte i terrierne.

Jack Russell Terrier er en race med hjerne og der er ingen tvivl om, at den til enhver ved hvordan den skal bruge sin hjerne til sin egen fordel.

Men håndteret og trænet korrekt vil Jack Russell være en fremragende familiehund.
05.03.2006